twee vrouwen

de oprichting van Compagnie Gloed

Actrice Ellen Van de Poel en scenariste Nathalie Haspeslagh leerden elkaar kennen in 2013 tijdens een brainstormsessie. Ze hadden instant een klik en werden hartsvriendinnen. Ze deelden hun passie voor theater en de Nederlandse taal en stonden zelfs samen op de planken bij Tg Wuivend Riet. In 2023 schreef Nathalie voor Ellen het theaterstuk Fanny & Hilarius. De enthousiaste reacties op de voorstellingen deden hen beslissen om Compagnie Gloed op te richten, klein theater dat grote gevoelens dicht bij mensen brengt. 

Ellen Van de Poel
Ellen Van de Poel

een actrice

Ellen Van de Poel speelde een gastrol in Thuis en de jongerenserie D5R, maar ze is nergens zo gelukkig als op de planken. 

Na haar debuut als Mata Hari in Patstelling/helden (2015) bij Tg Wuivend Riet o.l.v. Ed Vanderweyden werd ze een vaste kernspeler. Ze vertolkte uiteenlopende rollen in o.a. Les Poilus (2016), Meneer Robert (2017), Vranke Vrouwen (2018), Pas de Trois (2018), Oud IJzer (2019), Koninginnenhap (2020), en ze ging solo met Sterk Geslacht (2018), Vrouwentongen (2019), Three Times a lady (2020)

In Chemodag is de beste dag van de week (2022) naar het boek van Liesbeth Van Impe (Hoofdredacteur Nieuwsblad) speelde ze de hoofdrol. 

Ellen en Nathalie leerden elkaar kennen op en naast de planken, wat inspireerde tot de rol van Fanny in Fanny & Hilarius (2023).

Dirk de Deken
Dirk de Deken

een acteur

Dirk de Deken is al decennialang actief als acteur bij de Leuvense Reynaertghesellen. Af en toe maakt hij uitstapjes naar andere gezelschappen zoals Mine, een folkband. In 2010 kreeg hij het 'Fiere Margrietjuweel' (prijs voor beste individuele acteerprestatie van het amateurtoneel) voor Risjaar Modderfokker van Tom Lanoye. 

Hij vertolkte ondertussen zo'n 50 rollen en werd geregisseerd door bijna evenveel regisseurs. Bij Tg Wuivend Riet speelde hij samen met Ellen in Les Poilus (2016) en Koninginnenhap (2020)

Dirk gaat opnieuw met Ellen de planken op in Fanny & Hilarius (2023). De rol van Hilarius werd speciaal voor hem geschreven.

Wim Ceulemans
Wim Ceulemans

een muzikant

Wim Ceulemans leerde zichzelf als  jonge kerel gitaarspelen en trad op met allerlei groepjes. Hij vormde een duo met een goede vriend waarmee hij nummers bracht van Simon & Garfunkel. 

Als gitarist maakte hij jarenlang deel uit van de kleinkunstgroep Akkefiedt en met de eigen groepen Albatross en Montezuma deelde hij het podium met zijn twee zonen Tom en Daan. 

In de avondvullende programma's Spiegels, Tegenlicht, Op de terugweg, Buitenspel en Al(s)tijd bracht hij met diverse muzikanten eigen Nederlandstalig werk telkens voor een volle theaterzaal in Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. 

Met Ellen deelt hij zijn liefde voor songs en chansons, wat ook leidde tot zijn muzikale deelname in Fanny & Hilarius (2023). Voor de muziek in dit stuk liet hij zich inspireren door de tekst van de auteur en het spel van de acteurs. 

Nathalie Haspeslagh
Nathalie Haspeslagh

een scenariste

Nathalie Haspeslagh groeide als scenariste door het schrijven van scripts voor series zoals Thuis, Wittekerke, Katarakt, De Vijfhoek, Vriendinnen, Familie, Dertigers... 

Ze schreef de scripts voor de jeugddocumentaire Later Als Ik Groot Ben en ontwikkelde het scenario voor de dramatische documentaire Kazungu, le métis. 

Maar theater was nooit veraf met de theatermonoloog MonaLoog voor actrice Vanya Wellens (Femke in Thuis) en jeugdtheaterstukken zoals Mundus Novus, Onderweg, Het hart van Don Quichot, Jonge Goden, B LG E (ceci n'est pas un pays), Odyssee… 

Fanny & Hilarius (2023) schreef ze speciaal voor Ellen en is ook haar regiedebuut.